Готуємося до свята!

В церковній крамниці храму Феодора Освяченого (Овруцька, 7) свіжий, якісний мед – травневий і різнотрав’я. Запашний, духмяний мед привезли до нас з Бучанського району Київської області, з пасіки о. Бориса.

Отець Борис – настоятель храму Димитрія Солунського. Його родина займається бджільництвом уже декілька поколінь.Вони справжні знавці своєї справи.І мед у них дійсно дуже високої якості.

Святі Зосима і Саватій покровителі бджолярів.Здавна бджола на Україні вважається священною комахою. Спостерігаючи за життям бджолиної сім’ї людина знаходила в ньому багато повчального і для себе.

Не дивно, що в народі стільки приказок про бджолину працьовитість, рішучість, з якою вони захищають своє житло від сторонніх посягань і, звичайно ж, про мед. У народі вважають, що саме Зосима і Саватій навчили людей правильно утримувати свою пасіку.

Саме при житті цих святих, у п’ятнадцятому столітті крилаті трудівниці почали “приручатись”. Тому і не дивно, що на іконах святі зображені з різним пасічним знаряддям того часу: драбиною, вірьовкою, навіть, сокирою чи ножем.

В минулі часи при вході на пасіку обов’язково була ікона з зображенням Зосими і Саватія, а пасічник не помолившись не починав свою працю. Це важливо і актуально і сьогодні.Ікона святих Зосими і Саватія є в церковній крамниці.

Чекаємо на Вас !