Чекаємо на вас 13 січня 2019 року о 12 годині на різдвяну вертепну виставу в храмі Київський Єрусалим.  

Адреса : ст.метро “Лук’янівська”, вул.Овруцька,7,храм прп.Феодора Освяченого





На Різдво християни зазвичай залишають двері відкритими, щоб до них зміг завітати вертеп. Верте́п — старовинний пересувний український ляльковий театр.
Під час різдвяних свят ми чекаємо на вертепне дійство у своїх домівках, ми чекаємо його на вулицях міст і сіл, тому що саме дійство вертепу додає справжнього духу Різдва, який нам завжди потрібний незалежно від віку, погоди чи місця перебування.
У Україні вертеп використовувався в обряді колядування. Він був відомий як театр ляльок, досить складний за конструкцією. Він обслуговується спеціальними акторами. З метою заробітку в зимовий час вони давали вистави на ярмарках, базарах, у хатах селян, міщан, у поміщицьких маєтках. У музеях України до цього часу зберігаються окремі лялькові скриньки, виготовлені руками народних майстрів. Дво- чи триповерхові, гарно оздоблені, вони є справжніми витворами народного мистецтва. Всередині ящика встановлюваюся вирізані з дерева і глини ляльки, які зображали картину народження Христа.
Сюжети різдвяних вертепів були більш-менш однакові: цар Ірод дізнається від волхвів та трьох царів, що народився Христос, претендент на його престол. Щоб позбутися суперника, він кличе воїна і наказує йому вбити всіх вифлеємських дітей віком від 2 років і молодше. Воїн виконує наказ. Одна мати Рахіль приносить свою дитину до царя з проханням помилувати, але озлоблений Ірод наказує вбити і її дитину. За такий страшний злочин смерть відрубує Іродові голову, а чорти тягнуть його в пекло.
Вертепну драму зазвичай ділять на дві дії — релігійну та світську, але, розвиваючись, вона призводить до злиття обох частин вистав вертепу в цілісну дію.
У нашому храмі особливим є вертеп, який з 2013 року кожен рік виставляють як візуальне нагадування про радісне народження Христа у бідній стаєнці,
Зі святом Різдва! Ми чекаємо на вас! Нехай добрі пастушки з царями принесуть радісну вістку у ваш дім та наповнять ваші серця щастям та спокоєм! “.. Христос народився!”