4 серпня Церквою (відзначається одне з найбільших свят – Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. У народі це свято має назву Медовий Спас – цього дня освячують мед. Також цього дня вшановується пам’ять старозавітніх мучеників Маккавеїв (166 р. до н. е.)

Грецький часослов 1897 р. так пояснює походження свята Винесення Чесного Хреста: «Внаслідок хвороб, що дуже часто бували в серпні, спрадавна утвердився в Константинополі звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і на відвернення хвороб. Напередодні (13 серпня), виносячи його з царської скарбниці, покладали на Св. Трапезі Великої церкви. Із нинішнього дня і до Успіння Богородиці, звершуючи літії по всьому місту, подавали його потім народу для почитання. Це і є винесення Чесного Хреста». 27 серпня хрест знову повертався в царські палати.

У цей день вшановують Хреста Господнього. У святкові богослужіння були введені обряди винесення хреста, ходіння з ним по вулицях та урочистого водосвяття.

  *                     *                    *

Цього ж дня Східна Церква вшановує пам’ять семи мучеників Маккавеєвих, матерi їхньої Соломонiї та учителя їхнього Єлеазара. Сім святих мучеників Маккавеїв: Авім, Антонін, Гурій,  Елеазар, Евсевон, Адім і Маркелл, матір їх Соломонія, і вчитель їх Єлеазар  постраждали в 166 р. до н. е. від безбожного, жорстокого і нечестивого сирійського царя  Антіоха.

Він осквернив та опоганив храм Господній, поставивши в ньому статую язичницького “бога” (ідола) Зевса Олімпійського,  та примушував усіх йому поклонятися.

Проте були й такі люди, які глибоко сумували про духовне падіння і продовжували твердо вірити в майбутнє пришестя Месії-Спасителя.

Цього дня церква вшановує тих, хто залишився вірними Господу, серед них  сім святих мучеників – братів Маккавеїв (Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім й Маркелл), а також матір їхню Соломонію (чи Соломію) та їх учителя Єлеазар, які постраждали за відмову прийняти язичництво і в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть.


Мощі семи святих мучеников Макавеїв зберігаються в базиліці апостола Андрія в Кельні (Німеччина). Мощі Соломонії — в стамбульскому Соборі Святого Георгія.

 Подвиг Святих семи братів Маккавеїв надихнув Юду Маккавея і він підняв повстання проти Антіоха Єпіфана і з допомогою Божою здобув перемогу, очистивши Єрусалимський храм від ідолів.

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/society/254832-sogodni-pravoslavni-svyatkuyut-medoviy-spas.html

В церковній лавці при храмі Феодора Освященного  є монастирський мед. З нагоди цього свята в Києво-Печерській лаврі відкрилася виставка-продаж меду і продуктів бджільництва. Цьогорічна виставка триватиме з 14 по 23 серпня.

Сім святих мучеників Маккавеїв: Авім, Антонін, Гурій,  Елеазар, Евсевон, Адім і
Маркелл, матір їх Соломонія, і вчитель їх Єлеазар
Храм прп. Феодора Освяченого

Молебен та освячення води, меду, зілля (мак, соняшники, волошки та інші квіти) на духовну поживу, утіху й тілесну користь, молитовно вшановуючи Святий Хрест словами церковної служби: «Крест хранитель всея вселенныя, / Крест красота Церкве, / Крест царей держава, / Крест верных утверждение, / Крест Ангелов слава идемонов язва».

Свіжий мед. Врожай 2019 року в церковній крамниці «Київський Єрусалим» (Овруцька,7)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.